maandag 28 november 2022

Zorgvrijwilliger Marian: "Mijn hart ligt bij de zorg."

Kalorama is 100 jaar jong en dat vieren we mede door verhalen op te halen bij bewoners, (oud) collega’s en vrijwilligers. In dit kader spreken we Marian Tieleman die al sinds de start van het hospice Kalorama Bethlehem in 2003 meedraait als zorgvrijwilliger. Een vrijwilliger van het eerste uur dus. Reden om met Marian een 100-verhaal te maken.

Achtergrond als verpleegkundige

Marian: “Mijn hart ligt bij de zorg. Dat is altijd al zo geweest. Ik ben nu 74 en nog steeds draai ik met heel veel passie mee in het hospice. Iedere maand werk ik drie dagdelen waarvan één als slaapwacht in het weekend en de andere twee dagdelen als zorgvrijwilliger. Zolang als ik dit volhoud en graag doe, blijf ik dit doen. Ik heb een achtergrond als verpleegkundige maar daar stopte ik mee toen mijn vier kinderen werden geboren. Inmiddels heb ik zes kleinkinderen waar ik volop van geniet en ik ben nog steeds heel actief. Niet alleen als zorgvrijwilliger maar ik ben ook lid van een filmclub en een boekenclub in Nijmegen.”

Vrijwilliger sinds de start van het hospice

“Toen ik in 2003 een oproep las voor vrijwilligers bij een nieuw hospice, heb ik mij direct aangemeld”, vertelt Marian. “In die begintijd was het zoeken en pionieren hoe we met elkaar de zorg voor de gasten vorm gingen geven. In de loop der jaren is de structuur veranderd. We zijn nu een zelfredzaam hospice. Als zorgvrijwilliger ben je altijd gekoppeld aan een verpleegkundige. Wij zijn er om de verpleegkundigen te ondersteunen. Zo komen er allerhande taken op mijn pad. Van het samen verzorgen, wassen en indien dat gaat aankleden van onze gasten tot het verzorgen van bloemen en het bijvullen van kasten. Alles wat we doen gaat in afstemming met de gast en de familie van de gast. Dit vrijwilligerswerk is niet alleen geven maar ook ontvangen. De gasten geven zoveel terug. Er zijn ook extra taken zoals het verzorgen van de kerstversiering in ons sfeervolle pand ieder jaar. Dat doen we al jaren met een hele groep samen en is ook een hele dankbare taak om te doen.”

Tijdelijk bij Kalorama in Beek

“In 2015 werd het hospice verbouwd. We verhuisden toen voor een jaar naar de hoofdlocatie van Kalorama in Beek,” gaat Marian verder. “Dat was voor ons compleet anders. We hadden een eigen afdeling en alle gasten lagen in kamers aan een lange gang. We waren zeer gehecht aan ons historische prachtige gebouw aan de Waal in Nijmegen maar voor sommige gasten was het bij Kalorama in Beek juist ook heel prettig. Een aantal deed zelfs mee met de activiteiten die daar voor de andere bewoners georganiseerd werden. In die periode heb ik Kalorama beter leren kennen.”

Kalorama 100 jaar jong

“In 2023 bestaat het hospice 20 jaar en dat vinden we al een hele tijd. Maar Kalorama bestaat al 100 jaar! In al die jaren is er wel veel veranderd in de aanpak van de zorg. En het complete aanbod van Kalorama is veel gespecialiseerder geworden. De inzichten over dementie zijn enorm toegenomen. Dat zie je terug in de persoonsgerichte zorg die er nu is. Maar als ik kijk naar de palliatieve zorg waar wij mee te maken hebben is dat in de kern hetzelfde gebleven. De expertise die wij daarin hebben, wordt ook gedeeld met de andere locaties en afdelingen van Kalorama. En de verbinding die daardoor ontstaat, vind ik heel mooi. Ik beschouw Kalorama zeker niet als 100 jaar oud maar als 100 jaar jong,” besluit Marian.

 

« Terug naar het overzicht