Kalorama Centrum voor doofblinden

Het Centrum voor doofblinden ligt op en prachtige locatie in de natuur in Beek (Berg en Dal). Hier bieden wij doofblindenzorg. Dit is begeleiding en zorg voor volwassenen die doofblind zijn. Dit betekent dat er sprake is van een dubbele beperking in horen én zien. Afhankelijk van uw ondersteuningsvraag kijken we samen of u het in Centrum voor doofblinden komt wonen of dat we u kunnen ondersteunen met onze begeleiding thuis. Bij ons komen wonen kan zowel voor langere termijn als tijdelijk zijn.

 

Zorg op maat

We vinden het fijn als u komt kennismaken en gaan graag met u in gesprek. We bespreken dan samen uw zorgvraag, wensen en behoeften. Met elkaar bekijken we hoe we u het beste kunnen helpen waarbij we zoveel mogelijk uitgaan van zorg op maat. U kunt ook alvast de brochure van het Centrum voor doofblinden downloaden voor meer informatie.

Wonen in het wooncentrum

Bij ons woont u in een kleine gemeenschap in een schitterende omgeving, vlakbij het dorp Beek. U heeft een eigen studio met badkamer. De studio kunt u naar eigen smaak inrichten. U woont in een woongroep met 8 andere bewoners. In 2021 is er een compleet nieuw wooncentrum gereed gekomen dat bestaat uit twee gebouwen. Hierin zijn de zeven groepswoningen gerealiseerd. Iedere groepswoning heeft een eigen voordeur, een gezamenlijke woonkamer met open keuken en acht aangrenzende studio’s. In totaal zijn er 56 studio’s. Met uw medebewoners vormt u samen een zelfstandig huishouden waar wordt gekookt, geleefd, de was wordt gedaan en boodschappen worden gehaald of besteld. De verschillende woongroepen zijn allemaal buren van elkaar.

Wij vinden het belangrijk dat u zich thuis voelt en dat de groep en groepsgenoten, aansluiten op uw persoonlijke wensen. We leiden u graag rond zodat u kunt ervaren welke verschillende groepen er zijn. En we nemen u graag mee over het mooie terrein waar de woningen staan.

De zorg passen wij aan op uw zorgvraag en is gericht op een combinatie van begeleiding in het dagelijks leven, dagactiviteiten en ondersteuning vanuit verschillende disciplines. Denk bijvoorbeeld aan hoortraining bij CI (cochleaire implantaat) of gehoorapparatuur, mobiliteitstraining, computerles, gebarentaalles maar ook medische zorg.

Onze kennis en expertise over doofblindheid of een dubbele beperking in horen en zien, zetten wij ook in het verpleeghuis van Kalorama of op de revalidatieafdelingen. Wij geven hier bijvoorbeeld communicatieadviezen en ondersteunen bij het aanleren van looproutes.

Begeleiding thuis bieden wij landelijk aan

Onze begeleiding thuis is landelijk en komt neer op ondersteuning en training aan huis. Dit betreft ondersteuning voor in huis maar ook voor activiteiten buitenshuis. Met deze begeleiding ondersteunen we u bij zelfstandig wonen en leven. Zodat u zo goed en prettig mogelijk kunt meedoen in de samenleving en dat u zo zelfstandig mogelijk blijft. U kunt hierbij denken aan: ondersteuning bij uw post en administratie, bezoeken aan instanties waar u iets wilt of moet regelen, ziekenhuisconsult, familie-/vriendenbezoek, winkelen, wandelen, fietsen (tandem/duo), sport, evenementen, of wat u anderszins graag zou ondernemen.                                              

Daarnaast bieden wij in Beek (Berg en Dal) wekelijks groepsactiviteiten en trainingen aan. Denk bijvoorbeeld aan: deelgenotencontact, bespreken van nieuws en actualiteiten, beoefenen van hobby’s, trainingen in communicatietechnieken zoals social haptic gebarentaalles of training rondom hulpmiddelen zoals een smartphone-training. En we staan altijd open voor suggesties voor nieuwe trainingen en activiteiten.

Om u optimaal te ondersteunen werken verschillende disciplines van het Centrum voor doofblinden graag met u en uw ambulante begeleider samen. Ontvangt u daarnaast ook ondersteuning van andere zorgverleners? Dan kijken we samen met u en uw zorgverleners hoe we kunnen samenwerken om elkaar zo goed mogelijk aan te vullen.

Communicatietechnieken

Met elkaar communiceren en elkaar begrijpen is ontzettend belangrijk. Onze collega’s zijn vaardig in verschillende communicatie technieken, om zo prettig mogelijk met u te kunnen communiceren. Zij worden hierin geschoold en regelmatig bijgeschoold. Gebarentaal is een taal waarbij in gebaren gecommuniceerd wordt. Onze medewerkers beheersen ook tactiele gebaren. Dit is communicatie waarbij aanraking een rol speelt waarbij iemand die doofblind is, kan voelen wat de ander bedoelt. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn; vingerspellen in de hand, 4-handengebaren, LORM ofwel schrijven in de hand. Wij proberen mensen met doofblindheid zo goed mogelijk te betrekken bij het sociale gebeuren van alle dag.

Activiteitenbegeleiding

Wie bieden onze bewoners en cliënten een breed scala aan activiteiten voor een zinvolle en structurele invulling van de dag. Wij nodigen u graag uit om te ervaren wat u leuk vindt om te doen en wat bij u past. Afhankelijk van uw wensen, kunt u dit binnen het Centrum voor doofblinden doen of in het dorp Beek. Er is dagbesteding die bestaat uit vorming, educatie, arbeidsactivering, creatieve ontplooiing, sportbegeleiding en ontspanning en toneel.

Sydroom van Usher

Kalorama heeft veel ervaring in de begeleiding van mensen met het Syndroom van Usher. Een erfelijke aandoening die in drie verschillende vormen voorkomt.

De Stichting Ushersyndroom ontwikkelde een Kennisportaal Ushersyndroom. Op dit kennisportaal wordt alle kennis gedeeld zoals informatie over leven met Ushersyndroom, revalidatie, de stand van de medische ontwikkelingen en wetenschappelijk onderzoek. Een archief van blogs en ervaringsverhalen en 'Ushers' in de media. Het Kennisportaal is ontwikkeld in het Nederlands en in het Engels. Ga direct naar KENNISPORTAAL USHERSYNDROOM.

Sociale kaart doofblindheid

Op zoek naar zorg- of dienstverlening voor mensen met een beperking in horen én zien (doofblindheid)? Maak dan gebruik van de gloednieuwe sociale kaart doofblindheid.Deze sociale kaart is ontwikkeld door Deelkracht.Onder de naam Deelkracht werken onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen samen aan één einddoel: een samenleving die ook met een zintuiglijke beperking toegankelijk is. Kalorama is een van de vaste partners binnen Deelkracht. 

Je vindt de sociale kaart doofblindheid door op de afbeelding te klikken.

Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Together we can

Together We Can is een samenwerking tussen Kalorama en Koninklijke Kentalis. In dit project werken onderzoekers, zorgverleners en ervaringsdeskundigen samen om de begeleidersvoorziening van Kentalis en de cliëntondersteuning van Kalorama te onderzoeken. Lees de download Together we can voor meer informatie over dit project.

 

Item over het Centrum voor doofblinden bij Samen Sterk

Op ons YouTubekanaal staat een item over het Centrum voor doofblinden dat gemaakt is voor het programma Samen Sterk van SBS6. U bekijkt dit filmpje door op onderstaande afbeelding te klikken.

 

 

 

 

Kalorama

Nieuwe Holleweg 12
6573 DX Beek (Berg en Dal)

T - 024 - 684 77 77
F - 024 - 684 77 88

info@kalorama.nl
routebeschrijving

Kalorama Centrum voor doofblinden biedt onderstaande zorg aan: