maandag 21 november 2022

Patrick Konings: “Ik heb nog steeds contact met collega’s.”

Kalorama is 100 jaar jong en dat vieren we ook door verhalen op te halen bij bewoners, (oud) collega’s en vrijwilligers. In dit kader spreken we Patrick Konings die in de jaren ’90 als verzorgende bij Kalorama werkte. Later behaalde hij nog zijn diploma verpleegkundige en tegenwoordig komt hij als accountmanager van Lopital nog steeds regelmatig bij Kalorama over de vloer. Deze week gaf hij uitleg aan zorgmedewerkers over een gloednieuw hoog laag bad dat hij leverde voor in de nieuwbouw. Reden genoeg om met Patrick een 100-verhaal te maken.

We hadden ontzettend veel plezier

Patrick: “Voor mij is Kalorama bekend terrein. Ondanks dat het er nu met de nieuwbouw totaal anders uitziet. Begin jaren 90 liep ik stage op afdeling 4. Hier werden comateuze patiënten verpleegd. Ik heb goede herinneringen aan die tijd. Omdat ik altijd al affiniteit met de zorg had, koos ik bewust voor de opleiding verpleegkunde en liep mijn stage bij Kalorama. Behalve dat ik veel leerde, hadden we ook ontzettend veel plezier. Na mijn stage mocht ik blijven en heb ik tot 1997 als verzorgende op Kalorama ’t Höfke gewerkt. Ik was een van de weinige mannen in de zorg. Daarom werd ik regelmatig  ingezet voor de wat zwaardere klusjes”, lacht Patrick. “De wisselligging voor een bewoner met meer gewicht deed ik in mijn eentje.

Ik herinner me dat de directie toen streng maar rechtvaardig was. Het was een andere tijd. Maar we hebben veel gelachen met elkaar. Ik was ook betrokken bij een nieuw medicijnverdeel-systeem en bij de start van wat later de OR werd. “

Ik ken hier de weg

“Als ik nu bij ’t Höfke binnenloop, tref ik nog steeds bekenden. Het ruikt er op de een of andere manier nog hetzelfde! Met een aantal collega’s heb ik nog steeds contact. Ik heb nu een hele andere rol maar je komt elkaar weer tegen en dat is ontzettend vertrouwd en erg leuk. Ik ken hier de weg!”

Ruimte voor humor

“Wat ik nooit zal vergeten is de ontspannen sfeer. Er was ruimte voor humor en leuke dingen. Je bouwde een band op met bewoners en familie. Ik maakte het vaker mee dat als een bewoner was overleden, de familie specifiek naar je vroeg voor de laatste verzorging. Ook al was dat op een vrije dag, daar maakte ik tijd voor en vond dat ook heel eervol.”

100 jaar jong

“Het is mooi om te zien hoe Kalorama vernieuwd en meegaat met de tijd. De zorg heeft een  grote ontwikkeling doorgemaakt. De complete nieuwbouw is daar een mooi voorbeeld van. Voor mij persoonlijk is het superleuk om aan de zorgmedewerkers van nu uitleg te kunnen geven over een hoog laag bad of hoe je een tillift gebruikt. Ik heb zelf aan die andere kant gestaan. Kalorama is in mijn ogen een mooie organisatie die klaar is voor de toekomst. En ja, 100 jaar oud maar vooral 100 jaar jong!”

« Terug naar het overzicht