donderdag 19 mei 2022

Mevrouw Bosgra is net als Kalorama 100 jaar!

Kalorama is 100 jaar jong. Gedurende het jubileumjaar dat we vieren vanaf 22 mei 2022, vertellen we de verhalen van bewoners, collega’s en vrijwilligers over 100 jaar jong in de breedste zin van het woord. We bijten het spits af met mevrouw Bosgra die op 18 april 2022, een maandje eerder dan Kalorama, 100 is geworden. Mevrouw Bosgra verblijft tijdelijk bij Kalorama op de revalidatieafdeling Kastanjedal.

Gewoon rustig doorleven

“Ik ben geboren in Friesland”, vertelt mevrouw Bosgra. “Ik had twee zussen, een halfbroer en een halfzus. Ik ben nooit getrouwd geweest en heb ook geen kinderen. Maar wel heel veel neven en nichten. We hebben samen mijn verjaardag gevierd in Groot Berg en Dal. Dat was heel feestelijk. Ik heb ze allemaal getrakteerd op heerlijk gebak. En wat een bloemen en kaarten heb ik gekregen. Echt geweldig, mijn kamer hangt helemaal vol. Als je me zou vragen hoe ik 100 ben geworden, nou door gewoon rustig door te leven en me vooral niet te druk te maken.”

Kantoorbaan in Indonesië en India

“Ik kan terugkijken op een mooi leven. Na de oorlogsjaren heb ik een opleiding tot secretaresse gevolgd”, gaat mevrouw Bosgra verder. “Een vriendin van mij zat in Indonesië en zij nodigde mij uit om ook daarheen te komen. Dat heb ik gedaan. Ik kreeg een kantoorbaan bij een scheepvaartmaatschappij. Daar heb ik met heel veel plezier gewerkt. Dat was in de jaren ’50 en ‘60. Toen ik de kans kreeg om voor hetzelfde bedrijf naar India te gaan, heb ik de overstap gemaakt. Het waren geweldige jaren. We konden vrij meereizen met de vrachtschepen en daar heb ik veel gebruik van gemaakt. Mijn mooiste reizen waren naar Londen, Hong Kong en Bako. Bako ligt op een schiereiland in de Zuid-Chinese Zee. In de weekenden gingen we naar het strand en zwommen in de zee. Maar ik was ook in Beiroet, Athene en op zoveel plaatsen meer. Alleen in Marokko ben ik nooit aangekomen. Tot drie keer toe zou ik daarheen vliegen maar vanwege de mist konden we niet vertrekken. Na drie pogingen vond ik het ook wel welletjes, blijkbaar moest ik daar niet heen. Toen ben ik naar Griekenland gegaan wat ook fantastisch was. Eind jaren zestig ben ik teruggekeerd naar Nederland.”

Ik ben een tevreden mens

“Tijdens mijn leven heb ik gedaan wat ik graag wilde doen. Voor mijn gevoel was ik overal op het juiste moment. Ik heb mooie tijden meegemaakt. Soms denk ik wel eens dat ik nóg meer uit het leven had kunnen halen, maar het is goed zo. Hier bij Kalorama wordt er goed voor me gezorgd. Ze zijn allemaal even lief en aardig, dat mag werkelijk gezegd worden. Ik ben een tevreden mens”, besluit mevrouw Bosgra.

Helaas is mevrouw Bosgra aan het begin van de zomer overleden.

« Terug naar het overzicht