donderdag 04 augustus 2022

Ilona viert drie jubilea!


Kalorama is 100 jaar jong en dat vieren we ook door verhalen op te halen bij bewoners, collega’s en vrijwilligers. In dit kader spreken we Ilona die dit jaar 50 werd, 30 jaar bij Kalorama werkt en enthousiast haar bijdrage levert aan het vieren van 100 jaar Kalorama. Tellen we al deze mijlpalen bij elkaar op dan hebben we zelfs 180 jaar te pakken! Reden genoeg om met Ilona een 100-verhaal te maken.

Om exact 12.00 uur ging de bel en dan werd er gebeden en daarna gegeten

“Ik was 20 toen ik in 1992 bij Kalorama in de zogeheten ‘broodkeuken’ ben begonnen”, vertelt Ilona. “Met een super gezellig team heb ik daar vier jaar gewerkt. We wasten af, verzorgden broodmaaltijden en hielden de keuken schoon. In 2004 maakte ik de overstap naar ’t Höfke waar ik als woonzorgassistente begon. We ondersteunden mensen met dementie bij het eten en drinken. Mijn vader kreeg ook dementie en dat maakte dat het werken met deze doelgroep op dat moment te zwaar werd voor mij. Gelukkig kon ik weer terug naar de centrale keuken. Bewoners aten met elkaar ‘op zaal’. Wij maakten de ‘warme kar’ klaar van waaruit de warme maaltijden geserveerd werden. Dat ging allemaal heel precies. Om exact 12.00 uur ging de bel en dan werd er gebeden en daarna gegeten. Zo ging dat in die tijd. Op de meeste woongroepen wordt nu gekookt samen met de bewoners. Dat is zoveel huiselijker.”

Sinds vorig jaar zit ik weer in de schoolbanken

“Na een periode van acht jaar in de centrale keuken ben ik toch weer teruggegaan naar ‘t Höfke. En sinds vorig jaar zit ik weer in de schoolbanken. Dat had ik nooit gedacht! Ik volg de opleiding voor Helpende. Het is best pittig maar het gaat goed. Ik ga één dag per week naar school en werk daarnaast vier dagen. Voor mij is hiermee een wens in vervulling gegaan. Ik ben er echt trots op dat ik deze stap heb gezet en inmiddels al 30 jaar bij Kalorama werk. En als het aan mij ligt, blijf ik tot mijn pensioen!”

Toen en nu

“Als ik terugkijk op die 30 jaar, realiseer ik me dat we alles voor elkaar over hadden. We waren een grote familie. Nu zijn er meer locaties en we zijn met veel meer collega’s. Je kent niet iedereen meer. Ik vind de verbinding die we met elkaar hebben heel belangrijk. Dat is nog steeds zo en ik heb het nog altijd reuze naar mijn zin. Ik heb al 30 jaar hetzelfde motto: je verzorgt de bewoners zoals je ook je eigen ouders zou verzorgen. En ook al moeten we dat in de toekomst misschien met minder mensen doen, dit is mijn drijfveer.“

Collega en beste vriendin

“Een van mijn beste vriendinnen Anette, heb ik bij Kalorama leren kennen. We trokken met elkaar op als collega’s en er ontstond al snel een hechte vriendschap. Tegenwoordig werken we niet meer op dezelfde locatie maar we zien elkaar nog steeds. Regelmatig gaan we samen een dagje naar de Albert Cuypmarkt in Amsterdam en we gaan soms samen op vakantie. We zijn nooit uitgekletst! Anette was samen met nog een aantal collega’s, mijn man en dochter bij een high tea voor mijn 50ste verjaardag. Dat was een echt een verrassing! Voor het huis stond een Sarah met gouden rollator! Ik heb me echt jarig gevoeld.”

Kalorama 100 jaar jong

“Het is goed dat de organisatie vernieuwt. De nieuwbouw in Beek is een hele verandering. Ik zal het oude gebouw straks echt wel missen. Hier liggen zoveel herinneringen. Maar er komt iets mooiers voor terug. Dat is zeker zo. Het is hier straks echt heel fijn en comfortabel wonen met zorg. Dat gun ik de bewoners en collega’s van harte!”, besluit Ilona.

« Terug naar het overzicht