donderdag 19 mei 2022

Angelien werkt 40 jaar bij Kalorama

Kalorama is 100 jaar jong. Daar kan Angelien Sekewaël over meepraten. Zij viert tegelijk met Kalorama haar eigen jubileum. Het is precies 40 jaar geleden dat Angelien als gediplomeerd ziekenverzorgende bij Kalorama in dienst trad. Sinds 1982 werkte zij mee op vrijwel alle locaties van Kalorama. De eerste 17 jaar op verschillende somatische afdelingen op de hoofdlocatie en daarna 11 jaar bij Kalorama ’t Höfke waar ze aan de wieg stond van de eerste huiskamer voor mensen met dementie. Door de jaren heen raakte haar rug versleten. Samen met Kalorama is er naar een andere functie uitgekeken. En die werd gevonden. Met enorm veel toewijding is Angelien nu activiteitenbegeleider bij het Kalorama Centrum voor doofblinden en heeft ze zich gespecialiseerd in het domein zintuigstimulatie. Maar ze werkt ook op afdelingen De Frasselt en De Biesselt van Kalorama Veste Brakkenstein. Hier verzorgt zij ook welness en zintuigelijke activiteiten. En als het nodig is, helpt ze altijd nog graag een handje mee in de zorg. Angelien is opgegroeid in Nijmegen, gelukkig getrouwd met Sim en heeft twee zonen Jeremy en Christian.

Jaren 80 en 90

“De beginjaren jaren vond ik ontzettend leuk”, vertelt Angelien. “Met de collega’s onderling hadden we een hechte band. We vormden een eenheid. Je was er voor elkaar. Als het met iemand wat slechter ging dan had je daar aandacht voor. We hadden een goed ritme. ’s Morgens stond de zorg voor de bewoners op het programma. In de middag na het eten deden we mee aan activiteiten. Er was wel meer tijd en we deden het allemaal. Het was minder digitaal dan nu. De structuur was hiërarchischer met een hoofd en een subhoofd maar dat was ook wel fijn. Nu zijn de taken anders verdeeld en zijn we meer op de woongroepen wat ook weer heel prettig is. Zeker voor de bewoners.”

Persoonlijke steun

“Wat ik nooit zal vergeten is de persoonlijke aandacht en steun die ik heb ervaren toen mijn eigen vader na een hersenbloeding bij Kalorama verpleegd werd. Dat was in 1998. Na vijf intensieve jaren is hij in 2003 overleden. Op mijn vrije dagen verzorgde ik hem zelf. Daar was ruimte maar ook heel veel waardering voor. Dat heeft mij in die moeilijke tijd heel erg goed gedaan.”

Iedere dag een glimlach kan wonderen doen voor anderen

“Door zelf vrolijk te zijn, breng je dat over op een ander”, gaat Angelien verder. “Mijn persoonlijke motto is dan ook ‘Iedere dag een glimlach kan wonderen doen voor anderen’. Ik vind ook dat je een ander verzorgt zoals je zelf ook verzorgd wilt worden. Ik kijk altijd naar het levensverhaal van een bewoner en ontdek bij iedereen een talent. Dat geldt ook voor de collega’s om mij heen en voor mezelf. Door de jaren heen heb ik mij kunnen ontwikkelen en mijn eigen talenten ontdekt. Dit heeft er ook toe geleid dat ik een massageactiviteit en schoonheidsbehandelingen  voor bewoners heb gerealiseerd met hele positieve resultaten. Het zit heel erg in de benadering van mensen. Ik doe nooit zomaar iets. Je tast af en reageert op wat een bewoner prettig vindt.”

Feest

Angelien: “Mijn lieve collega’s hebben mij enorm verrast met een mooi feest voor mijn 40-jarige jubileum. Er was een toespraak, een lied, cadeautjes en lekkere hapjes en wat ik vooral heel fijn vond, was de komst van zoveel collega’s. In de ochtend ben ik de woongroepen langs gegaan en heb ik getrakteerd op gebak. Lieve zelfgemaakte cadeautjes van bewoners hebben mij zó verrast. Daar kan ik alleen maar heel dankbaar voor zijn. Wat mij betreft ga ik door tot mijn 45e jubileum. Ik heb er nog heel veel zin in. Na die tijd zal ik vast actief blijven als mantelzorger en wil ik graag meer tijd besteden met mijn man en kinderen.”

« Terug naar het overzicht