maandag 11 juni 2018

Symposium 'Horen en zien in de zorg' een succes!

Kalorama is al meer dan 50 jaar expert in het ondersteunen van kwetsbare mensen, jong of oud, met beperkingen in horen en zien én van mensen die de regie over hun leven willen behouden of terugwinnen. Iedereen lijkt het te kunnen, regie ondersteunen, maar doe het maar eens. Over dit onderwerp organiseerde Kalorama op woensdag 23 mei een middagsymposium met een stevige vertegenwoordiging uit de ouderenzorg en uit de doofblindenzorg.

Kracht van het gesprek

Tijdens het symposium werd ingegaan op de kracht van gesprek en interactie tussen zorgverlener en cliënt, en op de tips en tricks die zorgverleners, en vooral verzorgenden, kunnen helpen om de regie van hun cliënten professioneel te ondersteunen.

Waar draait het om in de zorg

Fieke van Deutekom, bestuurder van Kalorama, trapte de middag af. Anke Persoon, programmaleider V&V bij het UKON, hield ons een spiegel voor hoe we verstrikt zijn geraakt in tal van interpretaties van persoonsgerichte, regie-ondersteunende zorg en inspireerde ons tot kijken naar waar het echt om draait in de zorg.

Ieder zorgcontact vergt dialoog

Annelies Witsiers, voorzitter van het expertteam doofblind bij Kalorama, stelde dat ieder zorgcontact dialoog vergt. Aan de hand van inzichten van ervaren begeleiders van doofblinde mensen met wie de dialoog sowieso moeilijk is, liet zij zien dat een goede dialoog ook zonder woorden, zonder kennis van taal of een hoge cognitie kan, maar in essentie kijken naar de cliënt en afstemmen met de cliënt vergt.

Zinvolle coaching in regie-ondersteunig

Lieve Roets, onderzoeker van Kalorama en Radboudumc, sloot af met de ervaringen en adviezen van verzorgenden die gecoacht werden in regie-ondersteuning van ouderen die op latere leeftijd slechtziend en slechthorend werden. Vaak wordt er verondersteld dat verzorgenden de kneepjes van psychosociale ondersteuning en gesprek niet kunnen leren. De succesvolle resultaten van dit onderzoek bewijzen het tegendeel. Verzorgenden die aan het onderzoek meededen, raadden aan deze vorm van regie-ondersteuning voor alle cliënten te gebruiken, of ze nou wel of niet slecht horen of slecht zien.

Afwisselend programma

De middag had een afwisselend programma waarin serieuze onderwerpen werden afgewisseld met verrassende intermezzo’s. Je kon een speld horen vallen in de aula toen twee medewerkers van Kalorama in een alleszeggend en ontroerend toneelstukje het contrast lieten ervaren tussen een leven met en daarna zonder zelfregie. Het gedicht van mevrouw Penders, zelf blind en slechthorend, bezorgde menigeen kippenvel. Aan het einde van de middag was er gelegenheid om onder het genot van een borrel ervaringen uit te wisselen, en om kennis te maken met klankschalen. Geïnspireerd keerde iedereen huiswaarts.

 

Trainingen en workshops door Kalorama

Ben je geinteresseerd in de trainingen en workshops van Kalorama. Kijk dan hier voor meer informatie.

 

 

 

Gedicht van Riet Penders

Gevangen in het donker:

Oh kon ik voor een keer de duister ontglippen

Om zo maar heel alleen een dagje te flippen

Je zou van vreugde zingen en deed de gekste dingen

Al je geld uitgeven en

Léven léven  léven!

Maar niets gaat zonder hulp

Je kruipt weer in je schulp

Voorbij is alle luister

Gevangen in het duister.

 

 

« Terug naar het overzicht