dinsdag 03 november 2020

Nieuwbouwplannen voor Kalorama in volgende fase

Gemeente Berg en Dal stemt in met wijziging bestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan voor de nieuwbouw van Kalorama is door het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal goedgekeurd. Daarmee gaan de nieuwbouwplannen naar een volgende fase. Binnenkort start de bestemmingsplanprocedure.
Kalorama is verheugd over dit besluit. “Dit betekent voor ons dat de lichten op groen staan en dat we nu verder kunnen met de aanvraag van de omgevingsvergunning”, aldus Hanneke van Beusichem zorgmanager van Kalorama. Ook wethouder Verheul is blij met deze ontwikkeling. “De nieuwbouw van Kalorama draagt bij  aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. De oude bebouwing maakt plaats voor energiezuinige nieuwbouw”.

Uitnodigende woonlocatie

Op de huidige locatie van Kalorama aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek wonen nu gemiddeld 130 mensen en dat blijft ook in de toekomst zo. Er wordt niet uitgebreid. Maar er komen drie compleet nieuwe gebouwen. De hoogbouw verdwijnt en maakt plaats voor lagere gebouwen. De architect heeft de gebouwen ontworpen met de bosrijke omgeving als uitgangspunt. Dat is straks terug te zien in de stenen en kleuren waardoor de nieuwbouw past binnen het landschap. Hanneke van Beusichem: “De nadruk komt te liggen op wonen en persoonsgerichte zorg. Elke bewoner heeft straks een eenpersoonskamers met eigen sanitair. En er komen kleine groepen van ongeveer acht bewoners. Bijzonder aan deze nieuwbouw is bovendien dat alle woongroepen een eigen buitenruimte hebben. De nieuwe woonlocatie biedt ruimte voor spontane ontmoetingen voor bewoners en familieleden. En nodigt uit voor wijkgerichte activiteiten en verbinding met het dorp Beek.” Wethouder Verheul: “De gebouwen zijn klaar voor een veranderend klimaat met extremer weer. De gebouwen hebben een dak met planten. Dat is goed tegen hittestress en zorgt voor een waterbuffer bij extreme neerslag. Verder realiseert Kalorama voorzieningen zodat het regenwater goed opgenomen kan worden in de bodem.”

Proces

Het ontwerpbestemmingsplan ligt nu 6 weken ter inzage. Dit betekent dat belanghebbenden een reactie kunnen geven op het plan. Daarna gaat het naar de gemeenteraad voor vaststelling. Na vaststelling door de gemeenteraad is de beroepstermijn.
De bouw is gepland in 3 fases. Het is de bedoeling dat de eerste fase in 2022 gereed is. De tweede fase medio 2024 en de laatste fase eind 2025.

Sfeerimpressie van de nieuwbouw

Op deze website is bij Kalorama bouwt nieuw een sfeerimpressie van de nieuwbouw te zien.

 

« Terug naar het overzicht