Wij zijn volop aan het bouwen!

Kalorama is in fasen gestart met de nieuwbouw van de locaties aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek. Wij houden u graag op de hoogte van het bouwproces dat zal doorlopen tot 2025. De bouwteams zijn volop bezig. Het doel is om mooie en prettige gebouwen te realiseren waarin het goed wonen en werken is. Wij informeren u hier graag over de stand van zaken van alle bouwontwikkelingen bij Kalorama. Deze pagina wordt tijdens het bouwproces regelmatig geactualiseerd. Onderaan deze pagina staan twee fotoalbums: de nieuwbouw van het Centrum voor doofblinen en de nieuwbouw van Kalorama. Zo brengen we het bouwproces in beeld!

Nieuwbouw Centrum voor doofblinden opgeleverd

Aan de achterzijde van het terrein boven op de berg aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek zijn twee compleet nieuwe gebouwen gerealiseerd. Het nieuwe Centrum voor doofblinden is op 26 april 2021 opgeleverd. Dat betekent dat de overdracht heeft plaatsgevonden en dat Kalorama eigenaar is van de gebouwen. Er staan nu twee gebouwen (gebouw B en gebouw C). In deze twee gebouwen zijn in totaal zeven groepswoningen gerealiseerd. Iedere groepswoning heeft een eigen voordeur, een gezamenlijke woonkamer met open keuken en acht aangrenzende studio’s. Elke bewoner heeft een eigen studio met sanitair. In totaal zijn er 56 studio’s. Bovendien zijn er bergingen voor tuinmeubilair en de duofiets. Alle woningen hebben een eigen tuin.

Begin juni zijn de bewoners verhuisd. Op 25 oktober 2021 is het nieuwe Centrum voor doofblinden feestelijk geopend door H.K.H. Prinses Margiet. Deze opening heeft een besloten karakter met bewoners, collega's en genodigden. In de rubriek Actueel staat een verslag van de feestelijke opening.

   

Nieuwbouwplannen Kalorama: uitnodigende woonlocatie

Nu het Centrum voor doofblinden klaar is, worden de voorbereidingen getroffen voor de nieuwbouw van Kalorama (het verpleeghuis). Op de huidige locatie wonen nu gemiddeld 130 mensen en dat blijft ook in de toekomst zo. Er wordt niet uitgebreid. Maar er komen drie compleet nieuwe gebouwen. De hoogbouw verdwijnt en maakt plaats voor lagere gebouwen. De architect heeft de gebouwen ontworpen met de bosrijke omgeving als uitgangspunt. Dat is straks terug te zien in de stenen en kleuren waardoor de nieuwbouw past binnen het landschap. De nadruk komt te liggen op wonen en persoonsgerichte zorg. Elke bewoner heeft straks een eenpersoonskamer met eigen sanitair. En er komen kleine groepen van ongeveer acht bewoners. Bijzonder aan deze nieuwbouw is bovendien dat alle woongroepen een eigen buitenruimte hebben. De nieuwe woonlocatie biedt ruimte voor spontane ontmoetingen voor bewoners en familieleden. En nodigt uit voor wijkgerichte activiteiten en verbinding met het dorp Beek. De gebouwen zijn klaar voor een veranderend klimaat met extremer weer. De gebouwen hebben een dak met planten. Dat is goed tegen hittestress en zorgt voor een waterbuffer bij extreme neerslag. Verder realiseert Kalorama voorzieningen zodat het regenwater goed opgenomen kan worden in de bodem.

Sfeerimpressie nieuwbouw Kalorama

 

Sloop gebouwen en start nieuwbouw Kalorama (het verpleeghuis)

Aan het eind van de zomer van 2021 is begonnen met de sloop van een gebouwen. Dit zijn gebouw één en twee van het oude Centrum voor doofblinden en het gebouw De Oorsprong. De bouwwerkzaamheden voor fase in zijn gestart. Dit zijn 48 studio’s voor mensen met dementie. Deze zijn in de tweede helft van 2022 klaar. Dit betekent dat de bewoners van afdelingen Mussenberg en Vossenberg dan gaan verhuizen. De ervaring die we nu opdoen met de logistieke processen rondom het Centrum voor doofblinden voeren we ook door in de nieuwbouw van het verpleeghuis. Hier komt met het oog op mensen met dementie de keuken nóg centraler in de woningen. De architect baseert zijn ontwerp op het zogeheten ‘Vlindermodel’, waarbij bewoners zoveel mogelijk een huiselijke sfeer beleven.  

De bouw is gepland in 3 fases. Het is de bedoeling dat de eerste fase in 2022 gereed is. Het is de bedoeling dat op deze locatie in 2025 alle gebouwen vernieuwd zijn.

Nieuwsbrief 'Kalorama bouwt nieuw'

In de nieuwsbrief 'Kalorama bouwt nieuw' leest u meer over de nieuwbouw en verbouw. Wilt u de nieuwsbrief 'Kalorama bouwt nieuw' ook ontvangen? Stuur dan een e-mail naar secretariaat@kalorama.nl

De bouwprocessen in beeld

Hieronder staan twee fotoalbums van de lopende bouwprojecten. Zo brengen we het bouwproces in beeld. Leuk om de bouw goed te kunnen volgen!