dinsdag 02 mei 2023

Zorgvrijwilligers van het Hospice Kalorama Bethlehem vieren 20-jarig jubileum

Kalorama is 100 jaar jong en dat vieren we mede door verhalen op te halen bij bewoners, collega’s en vrijwilligers. In dit kader spreken we Marian Tieleman, Anneke Oxener, Vincent Bökkerink en Els Scholten. Ze werken allemaal al 20 jaar als zorgvrijwilliger in het Hospice Kalorama Bethlehem. Reden genoeg om met hen samen een jubileum -verhaal te maken.

v.l.n.r. Marian, Vincent, Els en Anneke

Oproep in de krant

“Marian: “In 2003 stond er een oproep in de krant dat er zorgvrijwilligers gezocht werden voor een nieuw op te richten hospice in Nijmegen. Wij hebben toen alle vier los van elkaar gereageerd.” Anneke: “Het was heel bijzonder om bij de start van dit hospice te zijn. Iedereen, vrijwilligers en medewerkers, deed mee aan een introductiecursus in Oosterhout. Daar leerden we elkaar kennen.” “Ik weet nog dat we teambuildingsactiviteiten deden”, gaat Vincent verder. “We moesten elkaar passeren op een boomstam zonder er vanaf te vallen.” Els: “De band die we toen al met elkaar kregen, voel ik nu nog steeds. We hebben met elkaar die voorbereidingstijd meegemaakt.” Inmiddels draaien de betrokken zorgvrijwilligers al 20 jaar mee en delen lief en leed met elkaar.

Samenwerken

Sinds het begin werken Marian en Anneke samen, net als Vincent en Els. Hierdoor zijn ze goed op elkaar ingespeeld. Vincent: “Als zorgvrijwilliger ben je ook gekoppeld aan een verpleegkundige. In de loop van die 20 jaar is het nog professioneler geworden. Er is veel meer duidelijkheid over wat wij wel en niet mogen doen. We assisteren met de zorg. Sommige handelingen doen we zelfstandig en we werken ook vaak samen met de verpleegkundige .” “In de beginperiode deden wij als zorgvrijwilligers eigenlijk veel te veel”, gaat Els verder. Nu ligt vast en is beschreven wat onze taken zijn en die zijn zeer divers, van zorgtaken, bij een gast zitten tot opruimen en schoonmaken.” “Als er tijd is om een keer iets extra’s te doen, dan doe je dat,” vertelt Anneke. “Ik ga nog wel eens de stad in met een gast als het gaat.”

Speciale voldoening

Het vrijwilligerswerk in het hospice geeft hen allemaal een speciale voldoening. Els: “Je voelt hier in het hospice de rust. En dat bedoel ik letterlijk. Je vertraagt hier je tempo. Dat is fantastisch! De sfeer ervaar ik hier als de hemel op aarde.” “Je krijgt ook heel veel van de gasten terug”, zegt Marian. “Ik word heel blij als een gast verzorgd, schoon en fris in bed ligt, of geniet van een voetmassage. Het is bijzonder om mee te maken dat mensen los durven laten. Ik ervaar hier dat de dood bij het leven hoort.” “Het contact met de gasten is puur en echt”, gaat Anneke verder. “We creëren hier een sfeer waarin mensen zich veilig voelen. We werken hard samen en dat wordt zo gewaardeerd. Dat voelt heel goed.” “Voor mij is het hospice een plaats van rust”, zegt Vincent. “Ik heb geleerd dat ik alles los kan laten als ik hier binnenkom. Dan kan ik er 100% voor een ander zijn.”

Steentje bijdragen

In plaats van een jubileumfeestje wilden de vier zorgvrijwilligers iets blijvends terugdoen voor het hospice. Ze hebben een kunstwerk laten maken dat uit zeven gestapelde stenen op een eikenhouten zuil bestaat. Voor dit kunstwerk bedachten ze met elkaar de titel: Een steentje bijdragen. De stenen hebben ze samen uitgekozen en iedere steen heeft een symbolische betekenis. Vandaag is het kunstwerk in tuin van het hospice geplaatst.

Heb je na het lezen van dit verhaal ook interesse in vrijwilligerswerk bij Kalorama? Kijk dan eens op werkenbijkalorama/vrijwilligers Er is vast een vrijwillige rol die bij jou past!

 

 

« Terug naar het overzicht