maandag 31 mei 2021

Vandaag deel 1 van onze serie: Vrijwilligers in de spotlights.

2021 is het jaar van de vrijwilliger. Een mooie aanleiding om onze vrijwilligers in de spotlights te zetten! In een serie korte verhalen vertellen vrijwilligers van alle locaties van Kalorama wat hen drijft en motiveert om als vrijwilliger deze bijdrage te leveren. Diana en Vincent bijten het spits af. Zij zijn allebei zorgvrijwilliger in het hospice Kalorama Bethlehem. Vincent al vanaf het eerste uur in 2003 en Diana is eind 2020 gestart.

Altijd al affiniteit met de zorg gehad

“Ze moeten mij het hospice uit dragen”, zegt Vincent gekscherend. Al sinds de oprichting van het hospice in 2003 is hij actief als vrijwilliger. “Ik heb altijd affiniteit met de zorg gehad maar kwam toch in een andere sector terecht. In mijn werkzame leven ben ik bedrijfsleider bij de Boerenbond geweest. Iets heel anders dus. Maar ‘zorgen voor’ loopt toch als een rode draad door mijn leven. Toen ik 18 jaar geleden wat minder ging werken, heb ik de keuze gemaakt om vrijwilliger te worden in dit prachtige hospice. Ieder jaar na de vakantieperiode maak ik die keuze voor mezelf opnieuw. En ik zeg nog steeds volmondig JA! Ik voel het als een verrijking van mijn leven. Het mooie van het hospice is dat wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, iedereen hier dezelfde behandeling krijgt. Ik ben best een druk baasje en een dienst meedraaien in het hospice geeft mij rust. Dat komt door de sfeer en je weet wat er van je verwacht wordt. Iets mogen betekenen in het laatste stuk van iemands leven is echt heel erg mooi. Als ik hier binnenstap ben ik er 100% voor de gasten en de verpleegkundigen die wij ondersteunen.”

Vincent: “Mijn vrouw en kinderen zijn heel belangrijk voor mij maar ik zal een dienst voor het hospice niet snel verplaatsen.”

 

Onze bijdrage zit in hele kleine dingen

Diana heeft als orthopedagoog haar eigen praktijk in Beuningen. “Toen ik begin jaren ’90 mijn studiekeuze maakte, vond ik het al lastig om te kiezen tussen de medische of de mentale kant”, vertelt Diana. “Ik heb gewoon ook veel met het medische en verzorgende stuk. Heerlijk dat ik dat nu kwijt kan in mijn rol als zorgvrijwilliger. Daar komt mijn interesse voor mensen die in de laatste fase van hun leven zijn bij. Hoe gaan zij om met rouw en verlies? Ik heb ervaren dat het heel mooi en intiem kan zijn om bij iemand te zijn die gaat overlijden. Onze bijdrage zit in hele kleine dingen en juist dat vind ik zo mooi. Soms lees ik voor, maak ik een kamer mooi of bied ik een luisterend oor. Natuurlijk maak ik gebruik van mijn vaardigheden als orthopedagoog maar dat is niet mijn rol hier. In mijn eigen praktijk maak ik voortdurend mijn eigen beslissingen maar hier volg ik. Als ik mijn dienst in het hospice start moet ik ook altijd even 3 versnellingen terugschakelen. Maar dat vind ik heerlijk en brengt juist ook ontspanning. Vertel mij maar wat ik moet doen. Na afloop fiets ik door de stad naar huis en voel ik me zo bevoorrecht dat ik midden in het leven sta. Deze bijdrage mogen leveren is zo fijn! Het helpt je telkens te relativeren.”

Diana: “Het hospice voelt als een warm bad voor mij.”

 

Vrijwilliger worden bij Kalorama Bethlehem?

Kalorama Bethlehem heeft 110 vrijwilligers. Hun taken lopen uiteen van kook-, zorg-, waak-, receptie- tot tuinvrijwilliger. Al deze vrijwilligers zijn onmisbaar en samen met de verpleegkundigen, artsen en andere vaste collega’s maken zij de high care hospicezorg voor de 10 gasten van Kalorama Bethlehem iedere dag waar. Benieuwd naar vrijwilligerswerk bij Kalorama? Kijk dan eens op vacatures-vrijwilligers of stuur een mail naar informelezorg@kalorama.nl

« Terug naar het overzicht