woensdag 24 april 2024

TOEKOMSTBEELDEN beleeft eigen première bij Kalorama

Onder grote belangstelling en in aanwezigheid van wethouder Irma van de Scheur van de gemeente Berg en Dal, is dinsdagmiddag TOEKOMSTBEELDEN  in première gegaan bij Kalorama. Het was een feestelijke middag met hapje en een drankje zoals dat bij een echte filmpremière hoort. De drie filmmakers waren aanwezig net als de bewoners die betrokken waren bij de voorbereidingen en medewerkers van Kalorama die een rol spelen in de films.

Toekomst van de zorg in drie korte films

Door technologische (en maatschappelijke) ontwikkelingen verandert de zorg in rap tempo. Er is van alles mogelijk met behulp van technologische innovatie. Maar hoe willen we eigenlijk dat de zorg eruit gaat zien? Drie korte films verbeelden in de vorm van 'speculatieve fictie' mogelijke toekomstscenario's van de zorg. De films gaan over thema’s als een VR-bril als alternatief voor een eenzame saaie dag van een oudere, een systeem dat de mate van levensvreugde van een iemand met dementie meet en een toekomst waarin verpleeghuizen niet meer bestaan. Het project is een samenwerking tussen InScience Film Festival, de Radboud Universiteit en Kalorama.

Reacties

Na afloop was er tijd voor dialoog met alle betrokkenen. Er waren korte interviews over het proces van de totstandkoming van de films. Zowel de filmmakers als bewoners en medewerkers van Kalorama hebben het proces als heel bijzonder ervaren. Ieder met zijn eigen achtergrond en ervaring. Het heeft de blik op de toekomst van de zorg voor veel mensen verbreed.

De films maakten indruk. “Ik was erg geraakt, in één van de films herkende ik een persoonlijke situatie van een paar jaar geleden”, aldus een bewoner na afloop.

Er was ook trots. Trots op het eindresultaat. Het script van één van de films is gebaseerd op een brief die door één van de aanwezige bewoners is geschreven over haar beeld van de toekomst.

Waar nog meer te zien?

Bij de aanwezigen was niet alleen sprake van herkenning maar ook van zorgen. Wat als dat wat we hier gezien hebben ook echt gaat gebeuren? Het was mooi hoe het gesprek na afloop hierover op gang kwam. En dat is precies het doel van deze films en dat willen we graag verder brengen!

De films worden nog op een aantal festivals vertoond en zijn ook in zetten in het onderwijs of zorgpraktijk. Neem voor meer informatie contact op met Kiki Kolman, via kiki@insciencefestival.nl

Bekijk hieronder een fotoverslag van de première bij Kalorama.

« Terug naar het overzicht