donderdag 19 oktober 2017

Social Haptic Communication beschikbaar in Nederland

Twee jaar lang werkten professionals van de organisaties: Kalorama, GGMD, Kentalis en Bartimeus samen om Social Haptic Communication (SHC) beschikbaar te maken voor Nederlandse gebruikers. Er is nu een basiscursus en voorlichting over SHC gereed!

      
 

Onmisbare communicatie voor mensen die doofblind zijn

Social Haptic Communication is een onmisbaar onderdeel van tactiele communicatie tussen mensen die beperkt zijn in horen én zien (doofblind) en hun communicatiepartners. Het geeft mensen met doofblindheid betere participatiemogelijkheden en gevoel van betrokken zijn bij hun omgeving.

Met SHC kan namelijk snel informatie worden gegeven over wat er gebeurt in de fysieke en sociale context. Korte aanrakingen op het lijf vertellen bijvoorbeeld iets over de sfeer in de ruimte: hangt er een droevige sfeer zoals op een begrafenis of is juist iedereen vrolijk omdat er feest is, of is het applaus afgelopen of duurt het nog even? Ook kan met eenvoudige aanrakingen de inrichting van een woonkamer of vergaderzaal worden geschetst zodat de persoon met doofblindheid weet waar bijvoorbeeld de deur naar het toilet is. Toch handig als je hoge nood hebt!

Een voorbeeld van de toepassing van Social Haptic Communication ziet u in dit filmpje.
Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken. 

Nauwe samenwerking met ervaringsdeskundigen

Bij de ontwikkeling van de basiscursus en voorlichting over SHC werkten de projectleden samen met ervaringsdeskundigen die beperkt zijn in horen én zien. De input van de ervaringsdeskundigen was onmisbaar in het ontwikkelproces. Hierdoor werd duidelijker wat belangrijk is in het gebruik van tactiele aanrakingen en konden we betere besluiten nemen bij het vaststellen van de tactiele boodschappen.

Het is nu mogelijk om meer te leren of informatie te krijgen over SHC. De basiscursus en voorlichting over SHC is geschikt voor mensen met doofblindheid en personen uit de persoonlijke kring, en/of professionals. Kortom voor iedereen die SHC nodig heeft in de tactiele communicatie.

Inschrijven voor een basiscursus

Inschrijven als geïnteresseerde voor de basiscursus of een voorlichting kan door een mail te sturen aan t.hendriks-rovers@kalorama.nl

Voor mensen met doofblindheid is het goed om te weten dat de cursus SHC mogelijk past binnen de indicatie voor behandeling. Informeer bij je behandelaar naar de mogelijkheden.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds en het fonds NutsOhra.

 

 

« Terug naar het overzicht