dinsdag 03 november 2020

Primeur voorstelling ‘Soelaas’ bij Kalorama

Een-voor-het-raam theatervoorstelling over troost op afstand

Dit najaar had Kalorama de primeur van de voorstelling ‘Soelaas’ door het Openblik theater. Door het corona-virus missen veel mensen het contact met anderen, met name alleenstaande oudere mensen. Dit geldt ook voor bewoners van Kalorama. Het Openblik theater wil met deze intieme, poëtische en beeldende voorstelling ouderen op een bijzondere manier troost bieden, het gemis verzachten en op liefdevolle wijze moed in spreken. “Onze bewoners van de psychogeriatrische afdeling hebben zichtbaar genoten. Sommigen deden spontaan mee met de mimebewegingen”, vertelt Anne Gribnau, activiteitenbegeleider bij Kalorama. “Een bewoner zei zelfs: ‘deze voorstelling heeft de weg naar mijn hart gevonden’. Ja, als je dat met theater en aandacht kunt bereiken, daar doen we het allemaal voor! En natuurlijk geweldig dat de voorstelling hier bij Kalorama haar primeur had.” 

Campagne van de Rijksoverheid: Aandacht voor elkaar’

De voorstelling ‘Soelaas’ heeft een bijzondere vermelding op de website van de Rijksoverheid: www.aandachtvoorelkaar.nl. Deze campagne is dit najaar gestart. Door het hele land worden er al veel activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Aandacht voor elkaar’. Het idee is dat hartverwarmende ideeën op deze website gebundeld worden. Zo kunnen mensen elkaar inspireren of als ze een idee hebben of mee willen doen elkaar makkelijk vinden. De voorstelling ‘Soelaas’ is een prachtig voorbeeld hoe je met theater troost kunt bieden. In deze tijd is welbevinden meer dan ooit een thema, vinden ze ook bij Kalorama. Hier wordt veel aandacht aan besteed.

Het Openblik theater heeft een subsidie gekregen van het Fonds Sluyterman van Loo, de Stichting RCOAK en de gemeente Nijmegen waardoor ze de voorstelling de komende maanden tegen een gereduceerd tarief kunnen aanbieden aan woonzorglocaties voor ouderen in de regio Nijmegen en Arnhem. Belangstellenden kunnen de voorstelling boeken op www.openbliktheater.nl/soelaas.

« Terug naar het overzicht