donderdag 26 januari 2023

Nóg een 100-jarige bij Kalorama!

Kalorama is 100 jaar jong. Gedurende het jubileumjaar dat we vieren van 22 mei 2022 tot 22 mei 2023, vertellen we de verhalen van bewoners, collega’s en vrijwilligers over 100 jaar jong in de breedste zin van het woord. Dit keer komt bewoner Joop Nijhuis aan het woord. Hij werd op 28 december 2022, 100 jaar. Joop Nijhuis woont sinds twee jaar op afdeling De Duffelt van Kalorama Veste Brakkenstein.  Joop Nijhuis is inmiddels de vierde bewoner die 100 wordt tijdens dit jubileumjaar.

Ik heb altijd al gezegd dat ik 100 word

Joop Nijhuis: “Ik weet dat het een mijlpaal is maar ik heb altijd al gezegd dat ik 100 jaar zou worden. Ik zei dat zomaar en nu is het zo. We hebben het goed gevierd met familie en bekenden. Iedereen die mij dierbaar is, was erbij. Ze hebben een prachtig fotoboek gemaakt met foto’s van mijn  leven. Daar ben ik enorm trots op.”

Geboren in Gouda en getogen in Nijmegen

Op 28 december 1922 werd Joop Nijhuis geboren in Gouda. Zijn vader werkte als burger op de kazerne en werd overgeplaatst naar Nijmegen. Zo verhuisde Joop in 1923 op 1-jarige leeftijd naar Nijmegen waar hij altijd is gebleven. Eerst woonde hij in de Sleedoornstraat en nadat hij getrouwd was in de Cypresstraat in Nijmegen-Oost. “In mijn jeugd was er weinig. Je ging naar school en op jonge leeftijd kreeg ik al werk in de schoenenfabriek. Tijdens de oorlogsjaren heb ik 2,5 jaar in een werkkamp in Duitsland gezeten. Na de oorlog keerde ik terug en kreeg ik opnieuw werk in de schoenenfabriek. Ik heb mijn hele werkzame leven in fabrieken gewerkt. In het begin deed je alle voorkomende werkzaamheden. Later werd ik meewerkend voorman in een kunststoffabriek.”

68 jaar getrouwd met Leen

“Mijn grote liefde was Leen”, gaat Joop Nijhuis verder. “We zijn 68 jaar getrouwd geweest. Ik leerde haar kennen via haar zus die later met mijn broer getrouwd is. Toen ik in de oorlog naar Duitsland moest, brachten Leen en haar zus mij naar het station. Mijn koffer zat zo vol dat deze open ging en alles eruit viel. Met een riem van Leen om mijn koffer ben ik vertrokken. Na de oorlog zocht ik haar weer op. Een paar jaar later zijn we getrouwd.”

20 keer de 4Daagse gelopen

Joop Nijhuis was zijn leven lang sportief. Wandelen was zijn grootste passie. Op zijn 80ste liep hij voor de 20e keer de 4Daagse van Nijmegen. “Leen stond altijd langs de route met soep, koffie en schone sokken. We spraken vooraf af waar ze zou gaan staan op een zichtbare plek. We hebben nooit een auto gehad en deden altijd alles te voet of met de fiets. Misschien is dat wel het geheim om gezond oud te worden”, vertelt Joop Nijhuis. “Ik weet ook nog heel goed dat de Waal een keer bevroren was. Ik heb het toen gewaagd om over te steken naar Lent. Heel spannend was dat. Zo spannend dat ik niet meer terug durfde en dit jarenlang ook aan niemand verteld heb”, lacht Joop Nijhuis.

Grootste wens was een keer in een vliegtuig te vliegen

“Vroeger was ik altijd gefascineerd door vliegtuigen. Het was dan ook mijn grootste wens om een keer te vliegen. Arno, de zoon van mijn broer en mijn grote steun en toeverlaat, heeft die wens uit laten komen. Samen met Leen, haar zus, mijn broer en het gezin van Arno zijn we naar Turkije geweest. Wat was dat geweldig! Die ervaring zal ik nooit vergeten.”

Bij Kalorama werden mensen met tbc verpleegd

“Kalorama kende ik al van de Kalorama Wandeltocht die ik vaak gelopen heb. Ik weet ook nog goed dat in de jaren ’50 bij Kalorama mensen met tbc verpleegd werden. Nu ben ik heel tevreden en blij dat ik hier bij Kalorama Veste Brakkenstein woon. Ik weet ook nog goed dat dit gebouw gebouwd werd. Er wordt hier goed voor me gezorgd!”

« Terug naar het overzicht