woensdag 31 oktober 2018

Met moderne tafel terug naar vroeger

Kalorama is sinds gisteren een Belevenistafel rijker. Het gaat om een tafel waarvan het blad bestaat uit een computerscherm waarop bewoners spelletjes kunnen doen, oude foto's en filmbeelden terugkijken en vingerverven zonder vieze vingers te krijgen. Bewoners trainen hun geheugen met Memory en kunnen samen spreekwoorden aanvullen. 

"De tafel is ook een jukebox", zegt Ineke van der Kaaij van de Stichting Vrienden Kalorama die het geld voor deze belevenistafel binnen een jaar bijeenbracht. "Mensen kunnen meezingen met kinderliedjes en andere nummers die ze van vroeger kennen.”  

Volgens Van der Kaaij werkt de Belevenistafel heilzaam voor alle mensen die nog enigszins (rolstoel)mobiel zijn. Ouderen, mensen met slecht zicht, maar ook dementerenden. Bij die laatste groep schijnt vooral het spel Mariquita aan te slaan. De opdracht aan de deelnemers: op de tafel digitale lieveheersbeestjes vangen. Een tafel kost 10.000 euro. Er komt er nu ook een te staan bij Kalorama Veste Brakkenstein in Nijmegen.  

« Terug naar het overzicht