maandag 13 september 2021

Kalorama zet vrijwilligers in de spotlights in het jaar van de vrijwilliger

2021 is het jaar van de vrijwilliger. Een mooie aanleiding om vrijwilligers extra aandacht te geven, want zij voegen echt iets toe aan de zorg en zijn onmisbaar. Kalorama heeft een team Informele Zorg dat zich dagelijks bezig houdt met het coördineren van de 400 vrijwilligers die bij Kalorama actief zijn. Coördinator Informele Zorg Bonny vertelt: “Bij Kalorama zorgen we samen:  zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers. De zorgprofessionals richten zich op het begeleiden van onze bewoners. Zij worden daarbij ondersteund door collega’s uit andere vakgebieden én door vrijwilligers. Bovendien ontlasten vrijwilligers de mantelzorgers als dat nodig is. Reden genoeg om tijdens dit jaar van de vrijwilliger de vrijwilligers in de spotlights te zetten. Dat doet Kalorama met een verhalenserie op social media.”


Team Informele Zorg Kalorama v.l.n.r. Sandra, Monique, Bonny, Cily en Karin

Rol van de vrijwilliger verandert

“Kalorama heeft meerdere locaties en iedereen in ons team heeft een eigen locatie als aandachtsgebied”, gaat collega Sandra verder. “Groot voordeel is dat we hierdoor niet alleen de bewoners kennen maar ook makkelijker contact hebben met de mantelzorgers. We signaleren waar en wanneer de inzet van vrijwilligers gewenst is. En vrijwilligers werken nauw samen met de teams.

De rol van de vrijwilliger is in de loop van de tijd veranderd. Naast het helpen bij activiteiten zien we steeds vaker dat vrijwilligers individueel voor een bewoner van betekenis zijn. En dat sluit mooi aan bij de visie van Kalorama waarbij de bewoner centraal staat.”

Vrijwilligers in de spotlights

Sandra: “Kalorama maakt in het kader van het jaar van de vrijwilliger de serie ‘Vrijwilligers in de spotlights’. We halen verhalen op bij vrijwilligers over wat hen drijft en wat het ze brengt om vrijwilligerswerk te doen. En we horen terug van collega’s en bewoners wat de rol van de vrijwilligers voor hen betekent. Het zijn stuk voor stuk mooie verhalen die we delen op onze website en social media. Deze serie loopt door tot het eind van het jaar. We zijn echt heel trots op ál onze vrijwilligers!”

Uitgaan van de kracht van de vrijwilliger

Bonny: “Als iemand zich voor een vrijwillige taak meldt, gaan we altijd uit van de kracht van de vrijwilliger. Dat betekent dat we kijken naar talent en kwaliteit. Waar liggen interesses en waar is diegene goed in? Voor het hospice geldt dat taken vastliggen maar ook dan kijken we welke disciplines iemand het beste liggen. Samen vinden we bijna altijd een passende taak.  Zo hebben we sinds kort een Chinese student die zich meldde als vrijwilliger. Zij gaf in het kennismakingsgesprek aan de Nederlandse taal en cultuur te willen leren kennen. Voor een bewoner die veel met taal heeft, zochten we een maatje. Die match was snel gemaakt! En als een vrijwilliger op de ene locatie meedraait en na verloop van tijd iets anders wilt, kijken we wat er verder binnen Kalorama mogelijk is. Zo is een receptievrijwilliger van Kalorama Veste Brakkenstein gaan meedraaien bij Inloop & Ontmoeting op een andere locatie. Een compleet andere taak waar deze vrijwilliger blij van wordt, en de gasten van de Inloop & Ontmoeting ook”.

Training en begeleiding

Bonny: “Nieuwe vrijwilligers krijgen training en begeleiding die aansluit bij hun taak. Zo is de rol van vrijwilligers bij het hospice Kalorama Bethlehem weer anders dan op de overige locaties. In het hospice draaien de meeste vrijwilligers echt diensten mee. Dat vraagt om specifieke begeleiding. Nieuwe vrijwilligers worden ingewerkt door een ervaren vrijwilliger en door een verpleegkundige. Daarnaast krijgen zij een training over omgaan met verlies en rouw, veiligheid en hygiëne. Keuken- en kookvrijwilligers worden drie keer ingewerkt en krijgen een specifieke kookworkshop.”

Vrijwilligerswerk bij Kalorama iets voor jou?

Er zijn bij Kalorama enorm veel verschillende taken die door vrijwilligers gedaan worden. Van zorgen, waken, koken, tuinieren tot vervoeren. Er zijn beautyvrijwilligers, vrijwilligers die maatje zijn of een kunstexposities organiseren. Wat tijdsbesteding betreft zijn er geen vuistregels. Dat kan van twee keer per week tot één keer per maand zijn. Bij Kalorama zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom! Heb je interesse en wil je verkennen op welke manier je bij ons iets kunt betekenen met jouw kwaliteiten? Bel of mail naar Cily telefoon: 06-13816789 en E-mail: informelezorg@kalorama.nl. Of kijk eens op: www.werkenbijkalorama.nl/vrijwilligers. Het team Informele Zorg van Kalorama nodigt je graag uit voor een oriënterend gesprek!

« Terug naar het overzicht