dinsdag 04 april 2023

Kalorama wint met voorstel voor Praktijkonderzoek ‘Rust of Reuring’ de UKON-Aanmoedigingsprijs 2023!


v.l.n.r. Wendy, Aline en Tessa met de prachtige cheque van € 10.000 om hun aanpak nog verder door te ontwikkelen


Tijdens het jaarlijkse UKON-symposium in ’s Hertogenbosch heeft Kalorama de UKON-Aanmoedigingsprijs 2023 gewonnen! De prijs werd uitgereikt voor het voorstel voor praktijkonderzoek ‘Rust of Reuring’. Drie Kalorama collega’s, Aline Willems, Wendy de Jong en Tessa Evers, ontwikkelden samen een methodische aanpak voor het doseren van prikkels bij mensen met dementie. Met de € 10.000,- die Kalorama met deze prijs heeft gewonnen, wordt deze waardevolle aanpak doorontwikkeld.

Praktijkonderzoek ‘Rust of reuring’

Bewoners met dementie brengen een groot deel van de dag in de huiskamer door, samen met andere bewoners, met dezelfde omgevingsprikkels. Echter iedere bewoner heeft een andere behoefte en kan niet op dezelfde wijze prikkels verwerken. Met het praktijkonderzoek ‘Rust of reuring’ wil Kalorama een maatwerk aanpak voor bewoners ontwikkelen.

Maatwerk in prikkels voor alle bewoners

Aline (psycholoog), Wendy (fysiotherapeut) en Tessa (ergotherapeut) volgden de opleiding tot SI- therapeut. SI staat voor Sensorische Informatieverwerking. Wendy: “We zagen veel onbegrepen gedrag bij bewoners met dementie. Dit gedrag kan veroorzaakt worden door te veel, te weinig of onjuiste prikkels. Wij weten nu dat SI hierbij kan helpen.” Tessa: “Bij onderprikkeling zie je een lage alertheid. Bewoners suffen of slapen in hun stoel waardoor ze ’s nachts slecht slapen. We gaan dan op zoek naar een juiste balans tussen activering en ontspanning. Bij overprikkeling zie je een hoge alertheid: bewoners die veel rondlopen, roepen en zelfs agressief kunnen zijn. Dan zoek je naar een manier om deze bewoner meer rust te bieden.”

Persoonlijk prikkelprofiel

Aline: “Als we samen begrijpen hoe prikkels ervaren worden, kunnen we deze beter afstemmen op de behoeften. Samen met een multidisciplinair zorgteam leggen we per bewoner de behoefte vast in een persoonlijk prikkelprofiel. We verwachten dat de inzet van SI leidt tot minder probleemgedrag, minder gebruik van onrust-medicatie, meer welzijn van bewoners en meer werkgeluk van medewerkers.Dat gaan we nu verder onderzoeken.”  

« Terug naar het overzicht