maandag 09 april 2018

Kalorama ontwikkelt digitaal platform ‘Beleef je eigen leven’

Het afgelopen jaar is binnen Kalorama het digitale platform ‘Beleef je eigen leven’ ontwikkeld. Bij de ontwikkeling van dit project wordt Kalorama ondersteund door Waardigheid en Trots.

Met dit platform geeft Kalorama haar bewoners een stukje van hun leven terug. Een project in ontwikkeling dat nu al geweldige resultaten oplevert. Filmmakers Juul Thielen en Yaron Cohen maakten een paar filmpjes over dit project die op ons eigen YouTube kanaal te zien zijn. U vindt het Kalorama YouTube kanaal onderaan deze webpagina bij de icoontjes van onze social media. Een korte samenvatting van deze filmpjes bekijkt u door op onderstaaunde afbeelding te klikken.

Verschillende toepassingen

‘Beleef je eigen leven’ wordt op verschillende manieren ingezet. Bijvoorbeeld met het onderdeel ‘activeren’ waarbij we, terwijl de bewoner op de hometrainer fietst, op een groot scherm een bekende fietsroute laten zien. Familieleden kunnen eenvoudig met een GoPro camera van Kalorama, opnames maken van de eigen vertrouwde omgeving. “We merken dat dit veel herkenning oplevert en mensen bovendien stimuleert om te bewegen”, vertelt Bonny Schrijen, projectleidster van ‘Beleef je eigen leven’ bij Kalorama.

Mijn leven

‘Mijn leven’ is een ander onderdeel van ‘Beleef je eigen leven’. “Voor veel mensen kan deze toepassing een mooie aanvulling zijn. We zien dat met name bij Kalorama Veste Brakkenstein. Hier wonen mensen die intensieve verpleging nodig hebben. Zij zijn vaak afhankelijk van verpleegkundige apparatuur, waardoor ze genoodzaakt zijn veel tijd in bed of op hun kamer door te brengen. Voor iedereen die het prettig vindt om herkenbaarheid van de eigen vertrouwde omgeving nabij te hebben, is dit platform in te zetten. We maken gebruik van televisies die toch al op de meeste kamers aanwezig zijn. Familieleden kunnen foto’s en filmpjes aanleveren. Zo kunnen we herinneringen ophalen van bijvoorbeeld een huwelijk of van vakanties. Het mooie is om ook dingen te laten zien die nu spelen en waar iemand niet meer bij kan zijn. Zo liet een zoon zijn moeder een filmpje zien van zijn nieuwe huis,” gaat Bonny Schrijen verder. “Zo kan een stuk van het leven blijven doorlopen en blijven bewoners onderdeel van hun gezin. Bovendien krijgen medewerkers ook een inkijk in het leven van een bewoner waardoor contactmomenten persoonlijker kunnen worden.”

Project in ontwikkeling

“Op dit moment hebben we vier toepassingen, maar dit project is nog in ontwikkeling en we hopen dit nog verder uit te breiden naar nog meer toepassingen voor nog meer doelgroepen,” besluit Bonny Schrijen.

« Terug naar het overzicht