woensdag 29 maart 2023

Het Kalorama Centrum voor doofblinden biedt specifieke zorg voor mensen met de dubbele beperking doofblindheid

Ellen van Oosten (29) is Docent Nederlandse Gebarentaal in opleiding en werkt net als haar collega Gemma Kerscher (28) in het Kalorama Centrum voor doofblinden in Beek. Gemma geeft training en advies in aangepaste communicatiemiddelen. Ze hebben allebei een passie voor mensen met doofblindheid. Die passie delen ze met de andere collega’s uit hun team. Met elkaar begeleiden ze mensen met doofblindheid. Dat zijn de bewoners van het Centrum voor doofblinden maar ook cliënten die slecht horen en slecht zien die zelfstandig wonen.

Ondanks beperking zo goed mogelijk meedoen

Ellen: “Ik heb altijd al iets met gebarentaal gehad. Na mijn opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener ben ik vier jaar geleden als Doofblindenbegeleider bij Kalorama gestart. Dat een opleiding gebarentaal bij die functie hoorde, vond ik helemaal te gek! Sinds afgelopen zomer heb ik de functie Docent Nederlandse Gebarentaal in opleiding i.o. en volg ik de hbo opleiding die daarbij hoort. Ik werk twee dagen bij Kalorama en ga twee dagen naar school. Wat ik leer, kan ik direct in praktijk brengen. Als je niet goed kunt horen en zien, kun je wel voelen en dan gebruik je tactiele gebarentaal ook wel vierhandengebarentaal genoemd.” “Wat wij doen is het begeleiden van de bewoners”, vult Gemma aan. “En daar komt veel bij kijken. Wij begeleiden de mensen zodat hun behoeften en wensen uitkomen en dat ze ondanks hun beperking zo goed mogelijk meedoen in de maatschappij.”

Wat is er met ogen en oren aan de hand?

“Als we een nieuwe bewoner of cliënt ontmoeten, brengen we altijd eerst in kaart wat er met de ogen en oren aan de hand is”, vertelt collega en communicatiedeskundige Ria Wijnhoven. “En welke invloed heeft dat op de informatie die iemand kan verwerken? Wat heeft iemand nodig en hoe maak je die vaardig?” Gemma: “Ik leer bewoners en cliënten hoe ze met een IPad, smartphone of brailleleesregel kunnen omgaan. Een brailleleesregel is een handig apparaat dat je aan je IPad koppelt en dat tekst in braille omzet. Dat doe ik een-op-een of met een groepje. Natuurlijk hier in het Centrum voor doofblinden maar iedere woensdag ben ik ook te vinden in het Kulturhus is Beek om cliënten de begeleiden. We proberen samen ook nieuwe dingen uit zoals leuke apps en spelletjes.”

Samen zoeken naar de beste communicatie

Ellen: “Een paar maanden geleden kwam er een nieuwe bewoner. Hij had een tijd in het buitenland gewoond. Samen met zijn moeder had hij een eigen gebarentaal ontwikkeld. Dat was deels in het Spaans en zelfs met een Amsterdams accent. Dat kan! Door met hem in gesprek te gaan, kom je daarachter. We kijken nu op welke manier we het beste met hem kunnen communiceren. Dat gaat langzaam maar gestaag. We brengen zijn woordenschat in kaart en je merkt dat hij steeds opener wordt. Dat is prachtig om te zien.”

Gebaar van de week

Ellen: “Om gebarentaal bij alle collega’s onder de aandacht te brengen, wordt er al heel lang een Gebaar van de week gemaakt. Tot voor kort deelden we dat alleen intern en op papier. Daar wilde ik meer mee doen. Vooral om onze bewoners te laten stralen en ze een podium te geven. Ik maak nu iedere week een filmpje van een bewoner die het Gebaar van de week uitbeeldt. En dat delen we op de social media van Kalorama. Je merkt dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in gebarentaal en het willen leren. Omdat Kalorama volop aan het bouwen is, zijn er veel bouwvakkers op het terrein. Een aantal van hen drinkt regelmatig koffie in de binnentuin van het Centrum voor doofblinden. Tijdens een ontmoeting met bewoners en collega’s bleek dat ze wel een paar gebaren wilden leren. Dat is natuurlijk ontzettend leuk. Dit heeft er zelf toe geleid dat één van de bouwvakkers hier vrijwilliger wilt worden!”

« Terug naar het overzicht