maandag 18 maart 2024

Geslaagde première TOEKOMSTBEELDEN

Tijdens het Inscience Filmfestival in een uitverkochte LUX Nijmegen, ging vrijdag 15 maart jl. TOEKOMSTBEELDEN in première. TOEKOMSTBEELDEN bestaat uit drie korte films over de toekomst van de zorg. Het gaat om speculatieve fictie. De films geven een beeld van hoe het zou kúnnen zijn in de toekomst. Dit project is een samenwerking tussen InScience Film Festival, de Radboud Universiteit en Kalorama. Drie filmmakers, Brian den Hartog, Laura Heinig en Valerie Rutjes hebben samen met bewoners en medewerkers van Kalorama en onderzoekers van de Radboud Universiteit, het Radboudumc, de HAN en Saxion samen vorm gegeven aan drie filmscenario's. De reacties na afloop waren lovend. “De films komen echt binnen en maakten indruk”, aldus één van de aanwezigen.

Drie verschillende films

De films zijn alle drie heel verschillend. Rondom elke film was er een korte toelichting op de film en het maakproces. Filmmakers, onderzoekers, bewoners en medewerkers van Kalorama werden geïnterviewd. In tegenstelling tot de andere twee films speelden in Avondrood medewerkers van Kalorama zelf een rol. De filmmaker stimuleerde dit en was hier erg blij mee. Het maakte de film en het proces extra intens. “Het was een hele mooie ervaring om mee te maken”, vertelt Angelina, medewerker van Kalorama, die een rol in de film had. Door alle drie de filmmakers werd benoemd hoe mooi het proces van de totstandkoming van de films was. Dat ging echt op basis van gelijkwaardigheid. Alle films zijn op de locatie van Kalorama in Beek opgenomen.

Indrukwekkend en indringend beeld

De première was een mijlpaal. Er kwam veel energie vrij om dit project verder te brengen. En dat is precies de bedoeling. Bestuurder van Kalorama Fieke van Deutekom: “Ik vond het heel indrukwekkend. De films gaven een indringend beeld waar je op verschillende manieren naar kunt kijken. Ze zetten aan tot denken en geven aanleiding om het gesprek aan te gaan. Ik was persoonlijk echt geraakt en ontroerd. In mijn ogen zijn deze films echt helpend voor de dialoog over de toekomst van de zorg.”

Korte omschrijving van de films

Data van Troost
Als Kees in het verzorgingstehuis zijn levenspartner Arnold bezoekt, krijgt hij nagenoeg geen contact meer met hem. Toch is Kees geschokt om te horen dat datametingen tonen dat de levensvreugde van Arnold is gezakt tot een kritiek niveau. Lukt het Kees om de realiteit achter deze cijfers onder ogen te zien?

Meneer Groenendaal
Meneer Groenendaal is blij als zijn dochter en kleinkinderen op bezoek komen. Tijdens het diner merkt hij dat er iets niet klopt. Een film over menselijk contact en technologische oplossingen.

Avondronde
Een vrouw loopt door de gangen van een schijnbaar verlaten verzorgingstehuis. Een plek waar ze ooit werkte, maar nooit zelf heeft willen wonen. Ze treft een oude zorgrobot, achtergelaten in een lege kamer. Hoe is het om niet meer nodig te zijn? En wie zorgt er dan voor hen?

Waar is TOEKOMSTBEELDEN nog meer te zien?

Wil je graag weten waar TOEKOMSTBEELDEN nog meer vertoond wordt? Neem dan contact op met Kiki Kolman van Inscience Film Festival: kiki@insciencefestival.nl, 06-55532623. Wil je TOEKOMSTBEELDEN inzetten in onderwijs of zorgpraktijk, neem dan contact op met Martijn Stevens:martijn.stevens@ru.nl

« Terug naar het overzicht