vrijdag 15 februari 2019

DJ Ben Liebrand treedt op met speciale mix voor bewoners Kalorama

De huiskamer van afdeling De Sterrenberg van Kalorama in Beek was op donderdag 14 februari van 19.00 tot 21.00 uur het decor van een bijzondere muzikale reis. Niemand minder dan DJ Ben Liebrand treedt op! Stoelen aan de kant, discoverlichting aan en muziek uit de jaren '40 ’50, ’60 en ’70 komt uit de geluidsboxen. Niet te hard en vooral afgestemd op de bewoners van afdeling De Sterrenberg. Dat zijn er zo’n 22. Alle bewoners hebben een vorm van dementie. Op deze afdeling wonen ook mensen die revalideren en als dat mogelijk is, weer terugkeren naar huis. Veel collega’s zijn speciaal teruggekomen om er ook bij te zijn en om samen met de bewoners de sounds van DJ Ben Liebrand te beleven.

Ben Liebrand

DJ Ben Liebrand brak in de jaren ‘80 door als radio-dj bij Veronica en later Radio 538 met zijn remixen die soms tot een uur non-stop te beluisteren waren! Zijn ‘In the mix’ was vernieuwend. Voor de bewoners van De Sterrenberg maakte hij een speciale mix voor mensen met dementie. “De moeder van Ben Liebrand heeft dementie en woont al een paar jaar bij Kalorama. Ben woont in Canada maar als hij in Nederland is, zien we hem hier altijd”, vertelt Miranda Weyers, kwaliteitsverpleegkundige op De Sterrenberg.

“Ik kan me niet herinneren dat ik nog eens zó gedanst heb!”

Bewoonster Kalorama

Soms vergeten mensen dat ze van muziek houden

“Mensen met dementie kunnen ook vergeten dat ze van muziek houden of van wélke muziek ze houden. Ben Liebrand ervaart dit bij zijn eigen moeder. Mede daarom kwam hij op het idee om hier iets mee te doen. Als eerste stelde hij voor om een avond de komen draaien. Met een mix die hij speciaal samenstelde voor onze bewoners”, gaat Miranda verder. “Nummers van Elvis, de Blues Brothers, ABBA en Grease. Het begon heel zachtjes en voorzichtig zongen mensen mee totdat sommige bewoners ook echt de dansvloer op gingen!”

Muziek-App voor mensen met dementie

Ben Liebrand: “Het is echt bijzonder om te zien wat muziek met mensen doet. Ik ben bezig een app te ontwikkelen die dagelijks op een bepaald tijdstip je favoriete muziek laat horen. Je hoeft er niet aan te denken om die aan te zetten,  maar je zet de muziek alleen maar uit als je er toevallig geen zin in hebt. Geweldig toch om zo mensen dagelijks te ondersteunen om van muziek te blijven genieten.”

Een beleving die we graag nog eens herhalen

“Voor onze bewoners en collega’s was dit een fantastische avond! De glinstering in de ogen van bewoners en de glimlach op hun gezicht. Daar doen we het voor! Geweldig dat Ben hier tijd voor heeft gemaakt. Wat ons betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar!”, besluit Miranda. 

 

« Terug naar het overzicht