donderdag 12 augustus 2021

Deel 3 van de serie: Vrijwilligers in de spotlights

Marijke en Jacqueline gaat het écht om het contact met de  bewoners

2021 is het jaar van de vrijwilliger. Een mooie aanleiding om onze vrijwilligers in de spotlights te zetten! In een serie korte verhalen vertellen vrijwilligers van alle locaties van Kalorama wat hen drijft en motiveert om als vrijwilliger deze bijdrage te leveren. Dit is deel 3. Marijke en Jacqueline zijn allebei vrijwilliger bij Kalorama Veste Brakkenstein. Zij zien hun vrijwilligerswerk als een manier om zelf onder de mensen te blijven en van betekenis te zijn.

Wanneer kom je weer? Dat is zó fijn om te horen

Zo’n drie keer per week gaat Jacqueline naar Kalorama Veste Brakkenstein. “Als het mooi weer is, gaan we wandelen”, vertelt Jacqueline. “Soms gaan we met een groepje en soms ga ik alleen met een bewoner. Dan kijken we samen wat we leuk vinden. Naar Aqua Viva, het bos of gewoon een rondje door de buurt. Rondom deze locatie liggen de mooiste wandelroutes. Voor mij betekent dit vrijwilligerswerk heel veel. Hiervoor heb ik 20 jaar in de uitvaartbranche gewerkt. Het contact met mensen en iets voor een ander kunnen betekenen, vind ik heel belangrijk. Dit vrijwilligerswerk brengt dat ook met zich mee. De verhalen van de bewoners en hun enthousiasme als ze je weer zien, daar doe ik het voor. En de structuur die dit werk met zich meebrengt, vind ik heel fijn. Ik wil graag bezig blijven en onder de mensen zijn. Nu in de zomer zijn we veel buiten met de bewoners. Maar in de koudere maanden van het jaar is het ook heel gezellig om binnen met elkaar koffie te drinken en met een bewoner in gesprek te gaan. Bewoners kunnen hun verhaal kwijt. Toen dat vanwege corona een tijd niet kon, vond ik dat echt heel erg voor de bewoners maar ik heb het contact toen zelf ook gemist. Fijn dat we er nu weer voor elkaar kunnen zijn.”

Na 25 jaar thuiszorg wilde ik niet achter de geraniums gaan zitten

Voor Marijke uit Groesbeek is de wijk Veste Brakkenstein bekend terrein. Ze werkte in dit deel van Nijmegen 25 jaar in de thuiszorg. “Toen ik met pensioen ging, miste ik het contact met de mensen. En ik wilde echt niet achter de geraniums gaan zitten. Ik ben jarenlang mantelzorger geweest voor een van de bewoners van Kalorama Veste Brakkenstein en kwam hier dus al vaak. Deze mevrouw, die zelf geen familie had, vond het altijd heerlijk als ik iets lekkers maakte of meebracht. En dat is precies wat ik nu als vrijwilliger nog steeds doe.

Op dinsdagmiddag gaan we met de kookgroep altijd iets lekkers maken. We maken tompoezen, saucijzenbroodjes of we gaan pannenkoeken bakken. Het zijn keer op keer gezellige middagen. Activiteitenbegeleidster Nicole zorgt voor de organisatie van de kookactiviteit. We vormen een goed team samen. Je ziet de bewoners genieten en ik heb tijd om naar hun verhalen te luisteren. Je merkt dat ze dat fijn vinden en ik beleef er zelf ook plezier aan. Het contact met de mensen is heel erg fijn. Ik woon in Groesbeek en ik neem de verhalen niet mee naar huis. Wat dat betreft kan ik goed afschakelen, dat heb ik tijdens mijn werk in de thuiszorg wel geleerd.”

Samen kijken welke vrijwillige taak bij je past

Er zijn bij Kalorama heel veel verschillende taken die door vrijwilligers gedaan worden. Van receptiewerk, ondersteunen bij activiteiten, koken, tuinieren tot vrijwilligers die maatje zijn of kunstexposities organiseren. Wat tijdsbesteding betreft zijn er geen vuistregels. Dat kan van twee keer per week tot één keer per maand zijn. Bij Kalorama zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom! Heb je interesse en wil je verkennen op welke manier je bij ons iets kunt betekenen met jouw kwaliteiten? Kijk eens op: www.werkenbijkalorama.nl/vrijwilligers. Of mail naar: informelezorg@kalorama.nl.

 

 

 

« Terug naar het overzicht