donderdag 24 juni 2021

Deel 2 van de serie: Vrijwilligers in de spotlights

Ger en Wilma zijn enthousiast over hun vrijwilligerswerk bij Kalorama ‘t Höfke

2021 is het jaar van de vrijwilliger. Een mooie aanleiding om onze vrijwilligers in de spotlights te zetten! In een serie korte verhalen vertellen vrijwilligers van alle locaties van Kalorama wat hen drijft en motiveert om als vrijwilliger deze bijdrage te leveren. Dit is deel 2. Ger en Wilma zijn allebei vrijwilliger bij Kalorama ‘t Höfke in Beek. Ger doet dit al vele jaren en Wilma sinds het begin van dit jaar.

Samenspel tussen bewoners, collega’s en vrijwilligers

“Ik ben taxichauffeur geweest en toen ik met pensioen ging, zag ik dat Kalorama een vrijwilliger zocht voor het vervoer van boodschappen en maaltijden. Dat heb ik een aantal jaren met veel  plezier gedaan”, vertelt Ger. “Inmiddels ben ik welzijnsvrijwilliger op afdeling De Terp in ’t Höfke. De bewoners op deze afdeling hebben allemaal een vorm van gevorderde dementie. Ik ben hier twee dagen per week. Het is bijna niet in woorden uit te drukken wat dit vrijwilligerswerk voor mij betekent. Als je ziet hoe bewoners reageren doordat ze je handen pakken of dat ze hun duimen in de lucht steken. Dat is zo mooi, dat geeft mij een heel goed gevoel. De collega’s van Kalorama gaan enorm respectvol met de bewoners om.  Op De Terp wonen 14 bewoners. Je voelt dat er hier een goed samenspel is tussen bewoners, collega’s en vrijwilligers. Voor mij is het bijzonder veel waard dat ik hier deel van mag uitmaken. Ik woon in Nijmegen heb best wat reistijd maar dat heb ik er heel graag voor over!”

De sfeer is gezellig en ongedwongen

“Van huis uit ben ik verpleegkundige”, gaat Wilma verder. “Ik heb tijdens mijn opleiding 30 jaar geleden nog bij Kalorama gewerkt. Inmiddels ben ik ook al weer heel lang uit de zorg. Maar ik miste de omgang met mensen. Toen ik begin 2021 de oproep voor vrijwilliger voor de beautyochtend zag, heb ik meteen gereageerd. Mijn eigen moeder heeft een lang ziekbed gehad. Ze kon weinig en vond het altijd zo fijn om mooi verzorgd te worden. Haren wassen en föhnen, nagels lakken. Deze manier van contact hebben wij allebei als heel fijn ervaren. En dit kan ik nu voor de bewoners van ’t Höfke ook doen. Iedere donderdagochtend komen we met een klein groepje bij elkaar. De sfeer is gezellig en ongedwongen. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk, merk ik. Toen ik laatst de nagels van een bewoonster lakte, vertelde ze dat ze naar het ziekenhuis moest en daar best nerveus voor was. Toen we klaar waren, was ze een stuk rustiger en zei ‘wat fijn dat je naar me geluisterd hebt’. Kijk daar doe je het eigenlijk voor. En als ik dan ook nog van mijn eigen man hoor dat ik met een glimlach thuiskom, kan mijn dag niet meer stuk.”

Vrijwilligerswerk bij Kalorama iets voor jou?

Er zijn bij Kalorama heel veel verschillende taken die door vrijwilligers gedaan worden. Van zorgen, waken, koken, tuinieren tot vervoeren. Er zijn beautyvrijwilligers, vrijwilligers die maatje zijn of kunstexposities organiseren. Wat tijdsbesteding betreft zijn er geen vuistregels. Dat kan van twee keer per week tot één keer per maand zijn. Bij Kalorama zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom! Heb je interesse en wil je verkennen op welke manier je bij ons iets kunt betekenen met jouw kwaliteiten? Kijk eens op: www.werkenbijkalorama.nl/vrijwilligers. Of mail naar: informelezorg@kalorama.nl.

« Terug naar het overzicht