maandag 12 juni 2017

Kalorama doet mee met radicale vernieuwing in de verpleeghuiszorg

Kalorama is een van de deelnemers van het project Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Waar staat die radicale vernieuwing voor? Verpleeghuiszorg die draait om wat belangrijk is voor mensen die zorg krijgen, hun naasten en medewerkers. Zodat mensen kunnen leven en zorg krijgen op manieren die bij hen passen. En medewerkers met plezier en passie kunnen werken. Om dat tot volle wasdom te laten komen, vinden we in en rondom minimaal 29 zorgorganisaties de verpleeghuiszorg opnieuw uit. Mensen van LOC en VWS ondersteunen daarbij. In de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg waarin wij ons verenigen, is deze droom steeds opnieuw ons uitgangspunt. En zoeken we doorgaand de grenzen op van wat mogelijk is om die droom waar te maken. Als regels of (denk)kaders in de weg staan, kijken we hoe het anders kan, zodat die ondersteunend kunnen zijn.

Oorsprong  

‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’ komt voort uit het landelijke verbeterprogramma ‘Waardigheid en trots, liefdevolle zorg’ voor onze ouderen. ‘Waardigheid en trots’ beoogt de kwaliteit van de verpleegzorg in Nederland te verbeteren. Centraal staan daarbij de relatie tussen degene die zorg nodig heeft, de naasten en de zorgverlener. Op allerlei manieren probeert ‘Waardigheid en trots’ dit te bereiken. Onder andere door een ondersteuningsprogramma voor zorgorganisaties, congressen voor cliëntenraden, een kwaliteitskader en het inbrengen van eigen initiatieven door zorgorganisaties. Dit alles heeft tot veel enthousiasme in de ouderenzorg geleid. Om tot een echt fundamentele verandering te komen is het nodig radicaal te organiseren vanuit de relatie tussen de mens die zorg nodig heeft, zijn naasten en de zorgverleners. En daarbij aan te sluiten bij wat zij in hun leven belangrijk vinden. ‘Radicale vernieuwing, van regels naar relaties’ en het project ‘Leven zoals je wilt, radicale vernieuwing’ beogen radicaal vanuit deze relatie te organiseren. En daarbij ook de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is. We zullen hier ingaan op ‘Radicale vernieuwing, van regels naar relaties’. LOC Zeggenschap in zorg heeft hiertoe het initiatief genomen en coördineert in nauwe samenwerking met het ministerie van VWS de activiteiten binnen deze beweging. Om de beweging in zijn groei te faciliteren.  

Beweging  

Tijdens het openingscongres op 9 februari 2017 hebben de deelnemers gevraagd niet langer over een project te spreken, maar over een beweging radicale vernieuwing. Bij een beweging past per definitie dat het open is. Samenwerken met anderen die een soortgelijke beweging voorstaan en steeds weer nieuwe mensen die zich aansluiten, zijn dynamieken die daarbij horen. Om de beweging te doen groeien wil LOC vooral mensen bij elkaar brengen die willen werken aan een zorg waarin mensen en menselijkheid centraal staan. Daarom is ook de keuze gemaakt om binnen de beweging over traditionele scheidslijnen heen te gaan. Mensen die zorg nodig hebben, naasten, leden van cliëntenraden, zorgverleners, facilitair medewerkers, medici, beleidsmedewerkers, bestuurders, managers, inkopers, toezichthouders en anderen werken samen binnen deze beweging. In dialoog en verbinding werken we aan een menselijke zorg. Waarbij we elkaar aanspreken als dat niet gebeurt en elkaar helpen als het moeilijk wordt.   

Doel  

Het doel is de zorg maximaal te organiseren vanuit de relatie tussen de mens die zorg nodig heeft, zijn naasten en de zorgverleners. Zorgorganisaties, wetten, systemen, richtlijnen, protocollen en randvoorwaardelijke organisaties zijn helpend en faciliterend bij het vormgeven van deze relatie. In drie jaar tijd willen we een veenbrand veroorzaken, zodat minimaal 29 zorgorganisaties bezig zijn om vanuit de relatie te organiseren. En we ook zichtbaar hebben welke veranderingen dit voor systemen en randvoorwaarden betekent. 

Organisatie  

Iedere lokale situatie is anders en ieder mens is anders. Daarom is het wenselijk dat mensen overal in het land nadenken hoe zij de zorg vanuit de relatie het beste kunnen organiseren. Dat mag van plaats tot plaats verschillen, omdat de context verschilt. Woorden als uitrollen passen niet bij deze beweging. Wel: leren van elkaar, inspiratie opdoen, elkaar enthousiasmeren en elkaar kritisch bevragen. In deze beweging’ radicale vernieuwing’ maken mensen binnen de deelnemende zorgorganisaties hun eigen plannen hoe zij vanuit de relatie willen organiseren. Waarbij er ook grote verschillen zullen ontstaan tussen locaties van dezelfde zorgorganisatie en soms zelfs per afdeling binnen een locatie. 

Zorgorganisaties maken hun eigen plannen en zijn zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Zij denken ook zelf en met elkaar na hoe zij het resultaat van hun inspanningen zichtbaar willen maken en verspreiden. LOC en VWS faciliteren daarbij. En spreken ook organisaties aan als zij signaleren dat organisaties niet echt vanuit de relatie organiseren. 

Binnen de beweging ‘radicale vernieuwing, van regels naar relaties’ zijn drie soorten deelnemende zorgorganisaties: 

kern: 4 organisaties, ring: maximaal 35 organisaties, schil: geen maximum. Kalorama is een van de organisaties in de schil. 

Lees via deze download meer over de radicale vernieuwing in de verpleeghuiszorg.

 

« Terug naar het overzicht