⇑ terug naar boven

Expositie van schilderijen van Guido Verhoek bij Kalorama(28 mei 2013)

In de maanden juni en juli exposeert Guido Verhoek met schilderijen bij Kalorama. Zijn werk is afgeleid van de natuurlijke verweringsprocessen uit de Noord-Vogezen. Ook de zandsteen vergaat, ook al heeft die meer weerstand. De aanval van de elementen en de relatieve hardheid van het gesteente leveren een spanningsveld op. Uiteindelijk zal het gesteente splijten en verpulveren. In zijn ruimtelijk werk verbeeldt de kunstenaar die spanning: op het eerste gezicht lijken ze robuust, sterk.... bij nadere beschouwing blijken ze fragiel, niet-eeuwig.

Via kleine riviertjes komt het verweringsmateriaal in de Rijn. Verhoek zegt hierover: 'op de route van de Noord-Vogezen naar de Noordzee bevind ik me ergens. Het water stroomt in Nijmegen aan mijn atelier voorbij en ik zet tekens op papier, zoals de mens ook tekens in het landschap achterlaat. Barsten en lijnen in het gesteente en ook vertikalen die de mens in het landschap neerzet als tekens van eigendom: gebouwen en steden, palen, hekjes, de vlaggenstok op de maan, vormen de basis van de inspiratie voor de schilderijen.' Van daaruit laat hij zich inspireren door resten van menselijke activiteiten in het landschap, zoals bouwsels, ruines en verkavelingen. Het werk krijgt daardoor een sterk architectonisch karakter. Het materialiseren van menselijke energie neemt een belangrijke plaats in zijn werk in.

Het adres is Stichting Kalorama, Nieuwe Holleweg 12, 6573 DX Beek-Ubbergen, telefoonnummer 024-6847777. Kalorama kent geen openingstijden.

 

index  |  << vorige ... 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82  ... volgende >>
⇑ terug naar boven
⇒ grafische versie